menü

Óriás gobelinek - Gobelin óriások

2021.12.01.-12.20.

 

XX. Karácsonyi Tárlat
 

 

Kiállító művészek: Balogh Edit, Bocz Bea, Hager Ritta, Lencsés Ida, Máder Indira, Nagy Judit kárpitművészek

Megnyitó: 2021. december 01. szerda, 18:00 órától

Megnyitja: Dvorszky Hedvig, Ferenczy Noémi-díjas művészettörténész, a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli tagja

Meghívó: https://www.vizivarosigaleria.hu/content/latvanytar_2021_web.pdf

 

          

A Vízivárosi Galériában már hagyomány a textilművészet különböző ágainak bemutatása. A kárpitművészek rendszeresen kiállítanak a galériában.
A művészek különböző generációi sokféle technikai megoldással, változatos anyaghasználattal és színvilággal, gazdag tartalommal jelennek meg a tárlatokon. A klasszikus gobelin műfaja évszázados hagyományokra tekint vissza. Többnyire a reprezentatív terek kiemelt műalkotásai, amelyek az adott korszakok jelentős eseményeihez vagy szimbolikus gondolatvilágához kapcsolódnak. Történeti-vallási és irodalmi kötődésű jelenetek vagy a természet motívumkincsei tűnnek fel a kárpitokon. A Vízivárosi Galéria többnyire a karácsonyi ünnepkörhöz társítja a gobelinművészek bemutatását.
 

Hager Ritta falikárpitjain, szőnyegjein és minitextiljein spirituális és szakrális témákat dolgoz fel meleg színekkel (barna, rozsdabarna, mélybordó, arany), a fényhatások hangsúlyozásával, változatos anyagokból. Alkotásai nyugalmat, erőt és harmóniát sugároznak.  Máder Indira tradicionális szövéstechnikával szakrális témákat fogalmaz meg, az Ég és Föld Istentől való igazságát fogalmazza meg. Balogh Edit Kolozsvárott végezte művészeti tanulmányait. A szombathelyi Tértextil Biennálék rendszeres kiállítója. Bocz Bea szintén a Magyar Kárpitművészek Egyesülete aktív tagja. Részt vett a Corvin kárpitok, a Homage a Radnóti, az Aranyfal és a Szent László kárpit munkálataiban. Balogh Edit Kolozsvárott végezte művészeti tanulmányait. A szombathelyi Tértextil Biennálék rendszeres kiállítója. Nagy Judit számára az élet nagy dolgai és a mindennapok hétköznapi jelenségei egyaránt a gobelinjei tárgya. Munkái szépséget és életörömöt sugároznak. Lencsés Ida kárpitjainak jellegzetes, érdemrendeket vagy kitüntetéseket tartó, textilháromszögre utaló formája szinte művészete emblémájának tekinthető. Geometrikus alakzatokkal dolgozik, de természeti formákat és építészeti alakzatokat formáló motívumokat is használ.

 

Fenti képek balról jobbra:

Hager Ritta: APOKALIPSZIS, 1990, vegyes felvetésű gobelin, gyapjú, len; 200×100 cm
Nagy Judit: Predestinatio IX. Ismétlődés, 2015-16, francia gobelin, gyapjú, selyem, fémszál, 245x175 cm
Hager Ritta: KEGYELEM, 2007, vegyes felvetésű gobelin, gyapjú, len, aranyszál; 127×87 cm

 

Támogatók:
Nemzeti Kulturális Alap II. Kerületi Önkormányzat Kulturális Bizottsága