menü

Miniképek 2019

2019.10.16.-11.19.

MAGYAR FESTÉSZET NAPJA rendezvénysorozat keretében


Megnyitó: 2019. október 16., szerda, 18 óra
Megnyitja: Feledy Balázs művészeti író


Közreműködik: Ferge Elizabet hárfa,
a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola növendéke, tanára Batta Judit
Kurátor: Zöld Anikó festőművész

A Vízivárosi Galéria egyik legnépszerűbb - imááron hagyománnyá vált - kiállítása a Miniképek sorozat.
Ennek keretében minden évben több, mint 100 meghívott művész készít 20x20 cm méretű képeket, melyek közösen kerülnek kiállításra.
Az eredmény rendszerint egy sokszínű, változatos kiállítási képanyag, melyet hosszasan elemezhetnek a betérő látogatók.

Letölthető meghívó: https://www.vizivarosigaleria.hu/content/FINAL_Minikepek_VG_meghivo_2019_v2_web.pdf

Mini képek 2019

„Akinek megadatott a képesség az alkotásra, annak megadatott a képesség a halhatatlanságra.” (Csontváry Kosztka Tivadar)

Inkább születési évfordulókat szoktunk – hagyományosan – ünnepelni, mint halálozási évfordulókról megemlékezni, de vannak kivételek, méghozzá olyan esetekben, amikor kivételesen nagy személyiségről van szó. Kétségtelenül ez a helyzet Csontváry Kosztka Tivadarral, akinek mágikus hatású életműve, annak jelentősége indokolja, hogy száz évvel halála után, ezt az alkalmat is megragadva, megemlékezzünk róla, illetve felvessünk olyan kérdéseket, melyek – épp az ő személyisége kapcsán is – sokunkat foglalkoztat. Ez pedig a zseni elhelyezése a művészettörténet kánonjában. Tudjuk, hogy vannak tehetségek, vannak kiemelkedő tehetségek, s vannak zsenik vagy más fogalmazásban: géniuszok. Szinte minden esetben nehéz a sorsuk. Szinte minden esetben: koruk nem ismeri fel nagyságukat és szinte minden esetben: hiába elismert a rendkívüli teljesítményük, mégis folyamatosan kétségek is kísérik elismerésüket.

A zseni deviáns, a zseni más szabályokat tart fontosnak, mint a társadalom egésze, s ez  - adott esetben - éppúgy érvényes magatartására, mint az általa  teremtett kimagasló életműre. A zseninek nem csak az élete, de az utóélete sem könnyű, vitamentes. Nos, száz évvel halála után miként viszonyulhatunk ehhez a zseniális festőhöz, s az általa létrehozott életműhöz? Olyan kérdés, melyre sokféle válasz lehetséges, de egy biztos: nem szabad hagyni, hogy esetleg feledés vegye körül, hogy ne ismerkedjenek meg folyamatosan az újabb s újabb generációk ezekkel a rendkívüli képekkel, valóság és látomás hihetetlen feldolgozásaival. S a viszonyulás egy sajátos területe,  s ezáltal kérdése, hogy miként tekintsen rá a ma művésze? Elég-e a feltétlen elismerés vagy lehet-e valamit átemelni egy kortársi személyes életműbe? Nos, most úgy érzem, hogy valamiféle minta Csontváry hihetetlen megszállottsága lehet, melyben persze döntő szerepet játszik pszichózisa, ám mégis a ma embere számára is lefegyverző hite saját tehetségében, meggyőződése áldozatokkal teli életvitelének végső célzatosságában.

Ezért is emeltem ki mottóul a fenti mondatot önéletrajzából: „Akinek megadatott a képesség az alkotásra, annak megadatott a képesség a halhatatlanságra.” Igaza van. A halhatatlanság feltétele a képesség, a tehetség, annak inspiráló ereje, s annak kibontakoztatása. Ma sincs ez másképpen. S ugyan Csontváry napút-festészetének értékei épp hatalmas, mondhatjuk: monumentális méretű képeiben bontakoztak ki, épp ez az óriási méretű kontraszt tétetheti fel a kérdést: mire képes a ma festője ebben a beszorítottságnak nevezhető 20 x 20 cm-es képméretben? Természetesen a mini-képek kiállításán résztvevő művészek mindegyike is jellemzően nagyobb méretű munkákban hozza létre életműve javát,  mégis évről-évre jó tanulmányoznunk, hogy ki mire képes ebben az alsó képméret határban! Kísérletek? Látomások? Vázlatok? Tapasztalások? Megfigyelések? Felvillantások? A sok éves tapasztalatok alapján immár megérezzük a választ, egyszerűen és tisztán: művek születnek, melyek épp a gúzsba kötve táncolni régi gyakorlata alapján azt a képességet mozgatják meg, mely lehetőség a halhatatlanságra.  

Zöld Anikó festőművész, kurátor évről-évre érzékeny szemmel, körültekintően figyeli kortársai teljesítményét és ennek alapján hívott meg mintegy százötven festőt e kiállításra, mely ismét a Magyar Festészet Napja esemény-zuhatagának egy  közös kiállításra legtöbb festőt megmozgató eseménye.

Feledy Balázs
Budapest, 2019.                                                                                                                  

Támogatók:
Nemzeti Kulturális Alap II. Kerületi Önkormányzat Kulturális Bizottsága