menü

MET: DIGITÁLIS AGORA 2021. - Tristan Tzara 125

2022.02.04.-02.26.


III. Nemzetközi Digitális Triennálé díjazottjainak kiállítása a Vízivárosi Galériában

 

Megnyitó: 2022. február 04. péntek, 18:00 órától


Kiállítók:

Albert Judit, Bátai Sándor, Czeizel Balázs, Csízy László, Detvay Jenő, Füleky Adrienn, Herendi Péter, Lux Antal / D,  Lonovics László, Ovidiu Petca / RO, Saeko Hanji /JP,  Chang-Soo Kim / ROK,  Márián Gábor, Németh-Kassa Gábor, Paczona Márta, Péter Ágnes, Pézman Andrea, Ruzsa Dénes,
Spitzer Fruzsina
 

   

A Magyar Elektrográfiai Társaság / MET 2014-ben felkérést, megbízást kapott a szekszárdi Babits Mihály Kulturális Központtól a 2015-2021 közötti időszakra, három triennálé megrendezésére; a város legszebb kulturális intézményében, az 1897-ben épült romantikus stílusú zsinagóga épületében, a Művészetek Házában.

Szekszárd történelmi múltú város, a magyar délvidék borászati központja 4500 pincével, élénk, nyitott kulturális élettel, melyben a képzőművészetnek is fontos szerepe van. 1994–2009 között, több mint egy évtizeden keresztül adott helyet az Országos Színes Nyomat Grafikai Kiállításainak a Magyar Grafikusművészek Szövetsége szervezésében, mely a grafikai sokszorosítás, nyomtatási eljárások bemutatását tűzte ki célul.

A MET ezt a képzőművészeti sorozatot kívánja tovább folytatni az elektronikus, digitális művészeti lehetőségek megismertetésével.  A rendezők kiállítási koncepciója bővült abban a tekintetben, hogy a nyomatokon kívül más, több médiával készült digitális alkotásokat is bemutatnak, pl. fény-videó-installációkat, objekteket. A művek megalkotásánál az ELEKTRONIKA, az ELEKTRONIKUS FÉNY, a DIGITALIZÁCIÓ játszik meghatározó szerepet, és a műfaji átfedéseket, műfaji átjárhatóságot is jól reprezentálják. 

A nemzetközi zsűri válogatás alapján a látogatók a kiállításon 18 művész alkotását ismerhetik meg, akik a nemzetközi digitális triennálé két kategóriájában, - a szabad és a Tristan Tzara 125  című tematikában - kiemelkedően színvonalas műveikért jutalom kiállításban részesülnek, melynek a Vízivárosi Galéria adna helyet.

A tárlat színes, gazdag merítés a triennálé képanyagából: elektronikus nyomatok, fény-objektek, videók láthatóak, melyek a művészek változatos, egyéni értelmezéseinek üzenetét közvetítik.

 

A fenti képek balról jobbra:
Márián Gábor: Hommage A Tristan Tzara, 2021
Paczona Márta: POLIHISZTOR, 2021
Csízy László: Tzara emlékére, 2021

Támogatók:
Nemzeti Kulturális Alap II. Kerületi Önkormányzat Kulturális Bizottsága