menü

Magyar Festők Társasága: Karácsony / Ajándék

2022.12.01-12.20.

 

Megnyitó: 2022. december 01. csütörtök, 18:00

Megnyitja: Hemrik László művészeti író

Meghívóhttps://www.vizivarosigaleria.hu/content/karacsony_meghivo_pf.pdf

 

 

A Karácsony / Ajándék című kiállítás a Társaság több, mint 90 művészének közös tárlata. A képek a karácsony ünnepét - tehát, egyfajta szakralitást is - megjelenítenek.

"Ajándékok karácsonyra. A Magyar Festők Társasága a 2022-es évet egy ajándék kiállítással zárja. A Vízivárosi Galériában rendezett tárlat a tagok kisebb méretű – szabad tematikájú – munkáiból összeállított válogatás. A tagság sokszínű szemlélete, a gazdag technikai és formai megoldások jól jellemzik a Magyar Festők Társaságának a festészet változásaihoz, alapértékeihez és megújulásához való viszonyát.

Ajándék ez a kiállítás a nézőknek, mert színes palettát nyújtunk át munkáinkból, ajándék maguknak a művészeknek, hiszen egymás alkotásaival gyakran a legújabbak közül valókkal találkozhatnak. Ajándék persze a Galériának is, hisz egy színvonalas, élményteli tárlattal zárhatja – az amúgy nem könnyű – 2022-es évet.

A karácsony szimbolikája talán nem minden képen lelhető fel, az ajándék értelmezése is elég összetett, de úgy érzem, a tagság e kiállítással már az új esztendő új feladataira, új kihívásaira hangol. E művek talán ígéretek is, melyek a majd megszülető alkotások beteljesedését is előlegezik."

/2022 december 1., Sinkó István képzőművész, művészeti író, a Magyar Festők Társaságának elnöke/

 

A Magyar Festők Társaságát 33 festőművész alapította 1995 nyarán, vagyis 2015-ben húsz éves volt az egyesület. Jelenleg 202 művésztaggal a magyar festőművészek legnagyobb, országos hatáskörű szakmai szervezete. Alapító elnöke Karátson Gábor festőművész-író; elnöke jelenleg Sinkó István festőművész, alelnökök: Révész Ákos festőművész és Vankó István festőművész.

A Magyar Festők Társaságának célja a magyar festőművész társadalom szakmai támogatása. Ezt elsősorban kiállítások létrehozásával valósítja meg, mind tematikus és szakmai szempontú csoportos tárlatok formájában, mind pedig egyéni kiállítások szakmai támogatásával.

A Társaság nem preferál egyetlen művészeti irányzatot vagy stílust sem; ellenkezőleg, a magyar festészet sokszínűségének ápolását, az egyéni törekvések támogatását tartja fontosnak.

www.magyarfesteszet.hu

Támogatók:
Nemzeti Kulturális Alap II. Kerületi Önkormányzat Kulturális Bizottsága