menü

Havasi József kortárs gyűjteménye

2020.11.03-11.21.

 

Néhány a kedvenc dolgaim közül / These are my favourite things

Kortárs művészet Havasi József gyűjteményéből
 

 

Jelenleg zárva, meghosszabbítva december 17.-ig, megtekinthető az esetleges újra nyitás után!

 

Meghívó:
https://www.vizivarosigaleria.hu/content/vizivarosi_havasi_web.pdf

 

Kiállított művészek:

ANTAL Balázs, ASZTALOS Zsolt, BARAKONYI Zsombor, BORSOS Lőrinc, CSATÓ József, CZIGÁNY Ákos, FODOR János, FORGÓ Árpád,
HATHÁZI László András, HORVÁTH Dániel, KARACSONYI László, KIRÁLY András, KIRÁLY Gábor, KORODI Luca, PECSICS Mária, RADÁK Eszter,
RÓZSA Luca Sára, SIEGMUND Ákos, SIPOS Balázs, SURÁNYI Miklós, SZABÓ Dorottya, SZABÓ Ottó – Robottó, TIBOR Zsolt, TRANKER Kata,
VEREBICS Ágnes, VERESS Adrienn

 

A Vízivárosi Galéria 1997-ben indította útnak a gyűjteményeket bemutató sorozatát. Most, a huszonegyedik tárlaton egy olyan budapesti kollekció mutatkozik be, amely egy tíz évvel ezelőtti, rövid írástól eltekintve még sem publikáció, sem kiállítás formájában nem lépett a nyilvánosság elé.
Az ügyvédi irodát vezető Havasi József nem helyezi magát a professzionális gyűjtő szerepébe. 2008 óta vásárol rendszeresen műalkotásokat, elsősorban annak alapján, hogy mivel szeretné magát személyes környezetében körülvenni, illetve milyen tartalmi üzenetekkel azonosul intellektuálisan.

Az impulzív, tetszés alapú választásra jó példa a gyűjteményben több művel is jelen lévő Csató József Self-Pompei című, nagyméretű festménye, amelyet még a készülés egy stádiumában posztolt az alkotó az instagramon, és a gyűjtő rögtön lefoglalta. A műhöz, amint párjához, az ugyanabból a sorozatból származó Lady Hekla vulkán-parafrázishoz azért is kötődik Havasi József, mert mindkét külföldi helyszínen járt, és inspiráló számára, hogy a művész egy-egy ilyen természeti motívumot milyen nagyvonalúan átértelmez.

Az üzenet-alapú választásra példa a Borsos Lőrinc művészpáros Csinos kis akvarellek című, hat darabból álló, politikai felhangú sorozata. Az FKSE szokásos év végi vásárának gyűjtői preview-jára a gyűjtő egy másik üzletemberrel, Szép Péterrel egy időben érkezett meg, s mindkettőjüket ez a sorozat szólította meg, így végül 3-3 darabot vásároltak meg belőle. Szöllősi Géza kompozíciója is a kelet-európai történelemből indul ki, és nemcsak a gyűjtőnek, hanem huszonéves lányának is az egyik kedvence. (...)

A művek között számos komplett kis sorozat található, például Verebics Ágnes szumó-festményei, amelyeket az első megvételét követően már szándékosan terelt egy helyre a gyűjtő, vagy a fiatalon nagy tehetségként számon tartott, az utóbbi években az alkotómunkától elforduló Siegmund Ákos nyolcrészes anyaga. Számos további olyan művésztől, például Szabó Dorottyától is tudatosan kerültek munkák a kiállításra, akik ma kevésbé aktívan vannak jelen a szcénában, hogy ezzel is jelezze a gyűjtő, kitart korábbi választásai mellett, nem az aktuálisan változó trendek szerint orientálódik. Ugyanakkor aktívan vásárol ma is, amint azt a tárlaton a Derkovits-ösztöndíjasok 2020. évi beszámolójáról megvett nagyalakú festmény, Rózsa Luca Sára alkotása is bizonyítja.

Az összességében Antal Balázstól Tibor Zsoltig húzódó gyűjteményben csak néhány ma már klasszikusnak besorolható művész – például a Havasi József által különösen becsült Bálint Endre – van jelen, a kollekció egészét tekintve a kortárs szellemiség támogatása a gyűjtő célja. Ezért is vásárol sokat galériákból (eddig nem említett művészneveket sorolva, Király Andrástól Kaliczka Patríciáig), hogy a művészek mellett az intézményrendszert is segítse.

E sok, kissé mesterkélten értelmező szempont közepette Havasi József alapvetően azt gyűjti, ami megragadja. Keveset spekulál a művészek várható karrierjéről, a szakmai címkékről, hanem egy nagy nyitottsággal és lendülettel élő művészetbarát módjára egyszerűen „csak” szereti ezeket a műveket.

- Ébli Gábor esztéta

 

 


 

Támogatók:
Nemzeti Kulturális Alap II. Kerületi Önkormányzat Kulturális Bizottsága