menü

Gánóczy Mária: A Csúnya szépsége

2019.05.29.-06.22.

A CSÚNYA SZÉPSÉGE
- festmények

Megnyitó: 2019. május 29. szerda, 18 óra
Megnyitja: Feledy Balázs művészeti író


 

Meghívó: http://www.vizivarosigaleria.hu/content/FINAL_meghivo_ganoczy_WEB_2019.pdf

 

"A Csúnya szépsége.

Engem a jellegzetes érdekel.  Azt az élményt, ami megragad és gyönyörködéssel tölt el, vagy akár mulattat, szeretném továbbadni a szemlélőnek. Akkor is, ha nem a Szépet ábrázolom, mint a görög szobrok, vagy Raffael madonnái. Akár groteszk, gyarló, nevetséges a téma, de elmondja a véleményemet ecsettel, festékkel. A magam módján.

Szép az, ami igaz. Ha hitelesen, igaz módon ábrázoljuk, ami a valóságban rút, az a vásznon széppé válik.

A nagy művészek is ábrázoltak groteszket, torzat, borzalmakat, csúnyát, vagy nevetségest. És mily gyönyörűségesek Bosch, Velazquez, Goya, Van Gogh, Toulouse-Lautrec, vagy Daumier művei. Ez bátorít fel, hogy szerényen utánuk kullogjak.

Abban a pillanatban, amikor az élmény vászonra kerül, a kép törvényszerűségei veszik át az uralmat. Az adott keretek között meg kell felelni a téma, a komponálás, az arányok, a ritmus, a színharmónia követelményeinek. Akkor már ezek parancsolnak. Ha valaki ezeknek a parancsoknak nem engedelmeskedik, hiába tudja az izmok pontos tapadási helyét a csonton, a műve nem lesz alkotás.

Az a nehéz, hogy közben az élmény friss maradjon!

Az elveket a régi festők tudták. Mert ők nem professzoroktól, hanem mesterektől  tanultak! Minket a főiskolán nekiugrasztottak az üres vászonnak. Hagyták, hogy összevissza keverjük a színeket. Ebből alakult ki az ú.n. „galériatónus”. Pedig három színből és annak variációiból föl lehet építeni egy képet. Sajnos erre csak későn jöttem rá.

A képalakításon kívül van azonban,--- ha van ---mondanivaló is. Ha meglátja az ember, ami a dolgok mögött van és elkapja az alkotás heve, akkor ez önkéntelenül kiszabadul, belekerül a képbe és eléri a hatást. Nem lehet másképp dolgozni, mint egy bizonyos transzban--- és ezt nem szabad megzavarni!"

Gánóczy Mária
Budapest, 2019. március 30.

Támogatók:
Nemzeti Kulturális Alap II. Kerületi Önkormányzat Kulturális Bizottsága