menü

Fiatal Szentendre - Közös keresztmetszet

2019.06.26.-07.24.

Közös keresztmetszet*

Csató Máté / festmény, grafika
Deim Balázs / fotó
Juhász Gergő Balázs / grafika
Krizbai Gergely Krizbo / digitális nyomat, festmény
Regős Benedek / fotó, objekt
Szabó Gergely / grafika

Megnyitó: 2019. június 26. szerda, 18 óra
A kiállítást megnyitja:
Novotny Tihamér művészettörténész
Közreműködik: Krizbai Domokos, basszusgitár

Letölthető meghívó: http://www.vizivarosigaleria.hu/content/FINAL_szentendre_2019_web.pdf
Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/427624587834281/
 

A hagyománnyá vált "Cserekiállítások" sorozat keretében idén fiatal, újgenerációs szentendrei alkotók munkáit mutatjuk be a Vízivárosi Galériában. Szentendrét a „festők városának" nevezik. A múltban több művésztelep, mozgalom alakult itt, művészgenerációk sora fejlesztette tovább, újította meg a szentendrei festészeti hagyományt.

Ha egy művészetkedvelőt a szentendrei művészetről kérdezzük, biztosan megemlíti a "klasszikusok" közül többek között Barcsay Jenőt, Kovács Margitot, a Ferenczy családot, Czóbel Bélát, Vajda Lajost. Utóbbiról talán eszébe jut az 1972-ben Szentendrén alapított Vajda Lajos Stúdió (VLS), a magyarországi neoavantgárd egyik jellegzetes csoportosulása, amely azt az autodidakta vonalat erősítette, amely a tűrt és a tiltott művészet határmezsgyéjén mozgott.
Az egykor forrongó és lázadó VLS és a holdudvara mára kanonizálódott. A folyamatosan alkotó "nagy öregek" mellett újabb generációk törtek utat maguknak, és alapítottak különböző művészeti társaságokat (Omkamra, Forgács Társaság).

A Vízivárosi Galéria kiállításának célja, hogy a nagy elődök nyomdokain járó újgenerációs szentendrei alkotókat mutassa be. A különböző grafikai technikák mellett (rézkarc, szitanyomat, digitális nyomat, tus- és ceruzarajz), újraértelmezett fotókat és giclée nyomatokat, objekteket, valamint a grafika, a művészkönyv és a festmény határvonalán értelmezhető művésznoteszeket mutatunk be.

De mi a közös keresztmetszet? Noha első látásra sok a markánsan különböző médium, stílus, művészeti hitvallás, mégis megtalálhatjuk a közös nevezőt. A szentendrei művészetben hagyománya van a kissé gunyoros hangvételnek, groteszk fogalmazásnak. A különös témák és meglepő látószögek majd mindegyik alkotó munkájában tetten érhetőek.

 

"(...) A szentendrei kortárs művészetben pedig kimondottan sok él van. A szentendrei művészet nem intézmény, sohasem volt az, habár léteznek intézmények, amelyek a szentendrei művészet részévé kívánnak válni. Ha van bármiféle értelme ennek a kiállításnak, akkor az az, hogy élő, nyitott. Nem valamiféle az alkotók feletti hatalom rajtuk keresztül való megnyilvánulása.
A kiállított művek alkotói jól ismerik egymást, ismerik egymás munkásságát vagy egymás munkáit, vannak közöttük többen is, akik már dolgoztak, kiállítottak, alkottak együtt.
A kiállítás nem mutat mást, mint egy emberi, alkotói kapcsolati hálót, amelyben a véletlen, a spontán, az összefüggéstelen, egyszerre van jelen a szándékossal, a tudatossal, a sorsszerűvel. A nézőre van bízva, hogy mit, minek hisz, gondol és érez."
- Juhász Gergő Balázs, 2019

*A cím Juhász Gergő Balázs szellemi terméke

Támogatók:
Nemzeti Kulturális Alap II. Kerületi Önkormányzat Kulturális Bizottsága