menü

Fától az erdőt

2023.07.04-07.25.

 

Fekete Szilvia festőművész, Balogh Krisztián szobrászművész, Bajkó Dániel festőművész kiállítása
 

Megnyitó: 2023. július 04. kedd, 18:00 óra

Megnyitja: Feledy Balázs művészeti író

Kurátor: Fekete Szilvia festőművész

                


Napjainkban a különféle természetábrázolás kelendő téma, a klímaszorongás ijesztő valósága trenddé vált a kortárs képzőművészetben. Ehhez kapcsolódva bukkant fel az antropocén kifejezés immár a művészeti koncepciókban is, mely magában hordozza a világvégét és kirobbanó drámaisággal vetít előre posztapokaliptikus víziókat.

Ettől a trendtől távol helyezkedik el az alábbi három művész újabb munkáinak válogatása. A természet Fekete Szilvia és Bajkó Dániel festőművészek, Balogh Krisztián szobrászművész alkotásainak kiindulópontja. Az erdők, a fák időtlen és archetipikus megjelenítése egyfajta rituális tisztelettel ötvöződik és köti össze a három művészt.

Fekete Szilvia expresszív, a kompozíciót a kép határain túlra terjesztő munkái gyakran az épített, mesterséges környezettel együtt ábrázolják a minden épületet körülvevő és azokat túlélő, örök és legyőzhetetlen fát. Balogh Krisztián metafizikus hátterű lírai fotográfiái kifinomult érzékenységgel és lényeglátással rögzítik azt a földöntúli békét és kontemplatív csendet, melyet csak az erdő, a fák ritmikusan ismétlődő törzsei között álló idő képes felajánlani a napjainkban mindig rohanó, sodródó léleknek. Bajkó Dániel a fa ábrázolását, mint geometrikusan absztrakt elemet használó, a mérnöki gondolkodást sem nélkülöző alkotásai szintén a festmény, mint tárgy koncepcióját helyezik új kontextusba, míg művészetet és tudományt olvasztanak egybe a figurativitás és non-figurativitás határán.

Támogatók:
Nemzeti Kulturális Alap II. Kerületi Önkormányzat Kulturális Bizottsága