menü

Best of MINIKÉPEK

2020.10.06-10.27.

MAGYAR FESTÉSZET NAPJA rendezgénysorozat keretében

 

Meghívó: https://www.vizivarosigaleria.hu/content/minikepek_2020_web.pdf

Megnyitja: Feledy Balázs művészeti író

Kurátor: Zöld Anikó festőművész

Több, mint 150 meghívott művésszel.
 

Roger Martin du Gard nevezetes A Thibault család című korszakos nagyregénye két főhőse hosszú szünet után találkozik Daniel de Fontanin párizsi műtermében, aki festőnek (is) készül. Gyermekkori jó barátja Jacques Thibault ekkoriban forradalmi hevületű újságíró. Életeszményeik eltérőek. Képei mutatásakor Daniel egyszer csak megjegyzi: „- Alapjában véve a tehetség úgyszólván semmi, noha nélkülözhetetlen!... A munka a fontos. Munka nélkül a tehetség csak tűzijáték: elvakít  egy pillanatra, de nem marad belőle semmi.”

Fontos gondolat. A tehetség, mint tűzijáték, s hogy a hozzá kapcsolódó munka nélkül nem marad belőle semmi. A tehetség szerepe megkérdőjelezhetetlen, a munka jelentőségét például a festészetben sokféleképpen értelmezhetjük. De kétségtelen: festeni kell.
De lehetett-e  festeni az elmúlt félév során, amikor a koronavírus járvány falak közé zárta az alkotót, s elzárta másoktól is?
Volt, aki tudott, volt aki nem.
Ezért is jött a gondolat – köszönet érte Olescher Tamásnak – hogy a Miniképek 2020 kiállítás címe Best of  legyen vagyis ne feltétlenül új képek érkezzenek, hanem jók, akár régebbiek is, de a legjobbak. Minden résztvevő alkotó a  saját minősítése szerinti legjobb képét  állítsa ki.
Így ha nehezek voltak is az utóbbi hónapok, s esetleg nehezen születik is új munka, nincs stressz. „Munka nélkül a tehetség csak tűzijáték…”
A Best of kiállítás kurátora ez évben is Zöld Anikó festőművész, aki  a Magyar Festészet Napja nagy hagyományú esemény sorozatában most is szervezi a tárlatot, s száz kortársát hívta meg kiállítani, időseket és fiatalokat, pályakezdőket és tapasztaltakat, díjazottakat és egyelőre (még) díjnélkülieket.
Mindenkit legjobb mini képével.

- Feledy Balázs

Támogatók:
Nemzeti Kulturális Alap II. Kerületi Önkormányzat Kulturális Bizottsága